miercuri, 18 mai 2011

Lacul Vidra , o alta dezamagire a Romaniei


Lasam la o parte rautatile oamenilor, si am gasit daca va vine sa credeti ceva mai dezamagitor de-atat. M-am uitat peste niste poze, aproape de locul meu natal , Petrosani, care arata defapt nepasarea celor ce traiesc in aceasta tara.

Povestea trista a unui colt de Romanie, de azi este lacul Vidra, fondat in 1972 are un volum 340 mil. m3, suprafata 940 ha, lungime 9 km pe care il gasim in jud. Valcea. Peisajul este exceptional, asadar nu de asta ne legam acum, ci de restul povestii pe care le veti vedea in pozele mai jos postate. Nu putini sunt cei care au umblat prin locurile amintite si au ramas remarcati pozitiv de splendoarea acestui loc, insa doar din punct de vedere peisagistic , ramanand mai apoi profund dezamagiti de administrarea locului si transformarea acestuia intr-o zona turistica.

Exploatarea zonei din punct de vedere turistic nu ar fi fost deloc greu, luand in considerare zona larg deschisa , inconjurata de paduri de brazi si un aer de munte curat. Candva insa , se pare ca a fost o mica statiune infloritoare, caci inca sunt cladiri vandalizate a unor foste hoteluri, restaurante si nu in ultimul rand, un hotel neterminat, probabil din lipsa de fonduri, asta doar sa ne aminteasca faptul ca nu am depasit granita si suntem tot acasa la noi , in Romania.Petrosani - Voineasa - Vidra , un drum serpuit ce se intande la aproximativ 100 de km de orasul in care eu am copilarit, este numai bun pentru cei care au nevoie de un loc unde sa se retraga din cotidianul urban. Ce-a ramas insa in urma trecerii timpului? Jale... Cred ca e insa un cuvant cu prea putin inteles pentru tot ce s-a distrus, furat si administrat prost.Este drept, oamenii au construit totul, insa tot oamenii au distrus tot ce insemna frumusete, prosperitate si nu in ultimul rand , profit adus zonei respective castigata pe buna dreptate din turism. Omul distruge totul, si lasa in urma un peisaj fantomatic demn de un film horror de Hollywood, fara a avea nevoie de decor suplimentar.Candva... in vremurile bune, exista un telescaun , deloc ieftin ca si investitie, insa putin utilizat pentru a entuziasma turistii. Probabil ca turisti ar fi existat, peisajele raman la fel de frumoase, iar aerul tot atat de proaspat si cu miros de conifere. Vopseaua de pe telescaun , a fost rapid acoperita de rugina , iar geamurile au fost curatate ca lacrima , fiind sparte de vreun maniac aparte care isi gadila urechiile cu sunetul geamului spart si trist pentru norocosul ce avea sa isi imbogateasca trupul cu putine grame de sticla in plus ce se amestecau in pielea lui.Romania? O tara extrem de frumoasa. Locuitorii ei insa, lasa de mult de dorit. Sunt insa cativa , care mereu vor spera in civilizarea si desteptarea majoritatii... Cat despre tot ce v-am povestit... Rupeti-va o zi din timpul pretios si faceti o vizita. Ignorand drumul in lucru, restul va va incanta cu siguranta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu